Portfell tühjaks, alustame algusest

Nagu eelmises postituses vihjasin, tühjendasin väärtpaberiportfelli kinnisvara ostuks. Nüüd on ostud-müügid tehtud ja räägin veidi tagamaadest. Kõigepealt, miks? Esmalt ikka pere elutingimuste parandamiseks, aga mitte ainult. Laual oli kaks võimalust:

  1. Müüa praegune elukoht, võtta kerge laen ja võibolla näpistada pisike summa portfellist lisaks
  2. Jätta praegune elukoht välja üürimiseks, võtta suur laen ja lisaks panna mängu kogu portfell.

Valisime variandi 2. Miks?

  • Mõte üürikorteri pidamisest on peas tiirelnud pikalt ja mis saaks parem olla kui enda endine elukoht, mis ilma tehinguid tegemata juba käes on? Võibolla liiga emotsionaalselt seotud objektiga välja üürimiseks aga see ei pruugi ka alati paha olla.
  • Viimaste aastate väärtpaberite tootlus sai portfelli müügiga “betooni valatud”. Realiseeritud kasum väärtpaberite hinnakasvust 3 aastaga 24 000 €, lisaks dividenditulu.
  • Ipodroomide, inflatsiooni ja muu mäsu taustal on laenuvaba rendikinnisvara hingerahu pakkuv vara.
  • Raha väärtus kahaneb kiiresti. 4a. tagasi võetud laen tundus tol hetkel üüratu kohustus. Viimasel aastal kulus laenu teenindamiseks umbes 5-10% igakuistest sissetulekutest st üpris kerge. Tõenäoliselt juhtub sama ka tulevikus uue laenuga.
  • Saame 4-5 aastaga endises mahus portfelli tagasi kasvatatud, motivatsioon selleks on kõrge.

Maksime tagasi laenujäägi ja saime praeguse elukoha laenuvabaks. Seejärel läks ülejäänud portfell + lisanduv laen ~ 250 000 € uue kinnisvara ostuks.

Igakuine laenumakse ~1800 € võib esialgu paista ehmatavana, samas vähenevad sellega püsikulud kontoripinna rendile (ainult kodukontoris edaspidi) ja tekib üüritulu näol uus sissetulek. Numbrid jooksevad kokku nii:

  • Laenu tagasimaksed -22 000 € /a
  • Renditulu +6500 € /a
  • Kontorikulude kokkuhoid +3000 €/a.

Kui senine laenukoormus oli ~ 6500 €/a, siis eelmainitud arvutuse tulemus ~ 12 500 €/a negatiivset rahavoogu tähendab laenu teenindamise koormuse tõusu kaks korda. Tehtav, kerge vaevaga. Samal ajal saab nautida elu uues kodus.

Üks oluline (psühholoogiline) faktor veel. Viimase poolaasta ei viitsinud ma väga tööd enam teha, passiivne sissetulek väärtpaberitest hakkas muutuma piisavalt suureks, et laisalt tööd tehes oma päevi mööda tiksutada. Kuigi elu oli mugav, ei meeldinud see mulle finantsedukuse mõttes. Oma “rahalaiskuse” murest olen ka varem kirjutanud.

Nulli löödud portfell tekitab motoorset rahutust ja vajadust see turvaline tagavara kiiresti tagasi koguda. Sellises seisundis olen oluliselt efektiivsem ja see kajastub kohe ka töises (aktiivses) sissetulekus.

Lõpetuseks pilt varade käekäigust läbi 6 aasta. Kinnisvarast esindatud ainult laenuvaba osa.

6 aastat portfelli. KV1 kasvab igakuiselt vähenenud laenukoormuse ja kinnisvarahinna kasvu võrra.

7 kommentaari “Portfell tühjaks, alustame algusest

    1. võta seda nüüd kinni, sisssetulek on väga otseselt seotud sellega, palju jõuan/tahan/kannatan teha ja palju klientidele ideid maha müün. 2022 olen tõenäoliselt väga motiveeritud ja laen moodustab ehk 20-25% sissetulekutest.

      Meeldib

Lisa kommentaar